köp inte en biljett till en delfinshow

här är mitt argumenterande tal som jag spelade in idag. det skulle va ca 2-3min. så det var svårt att få det så kort när man har så mycket att skriva. men här kan ni få läsa mitt arbete och man ser ju tydligt av vad jag vill få ut även fast det finns så mycket mer att berätta om det.

 

 

Det är många människors dröm att vilja simma med delfiner eller bara att se en show med dom fantastiska djuren. Även min dröm var när jag var mindre att kunna simma med delfiner eller ja det är det fortfarande. Men nu när man fått reda på den hemska sanningen så skulle jag aldrig kunna köpa mig en biljett till en delfinshow.

 

En dag så såg jag en dokumentärfilm som heter ”The Cove” och den filmen filmas i Japan i en liten stad som heter Taiji. Och där får man se hur dom fångar in delfinerna.

 

Det börjar med att dom åker ut med båtar och gör oväsen och skrämmer in delfinerna i en vik. Precis som när hundar vallar får. Så dom stressiga delfinerna inte kan simma ut ur viken. Sedan tar människorna mindre båtar och med ingen medkänsla från människornas sida så hugger dom ihjäl delfinerna med vassa spjut och delfinerna får sakta dö tillsammans när hela viken färgas röd av deras blod. Delfintränarna väljer ut Dom ”fina” raserna som är flasknosdelfinen. Resten som blir ihjäl huggna säljs som kött.

 

Delfiner innehåller stora halter av kvicksilver så om man äter delfinkött så kan man bli förgiftad och få en sjukdom som kallas minimata, och då får man nedsatta funktioner som tex nedsatt syn, hörsel m.m. vilket skedde en giftepidemi  år1950 i Japan. Folket som handlade fisk i minimatabutiken blev sjuka för att i vattnet fanns det industriutsläpp. Och då drabbades mer än 1000personer och även vissa människor dog. 

 

I filmen så frågade dom runt folket i japan om dom gillar delfinkött, men då visste dom inte om att man kunde äta det ens. Delfinköttet hade gått till skolor eller så hade dom märkt det som annat kött i mataffärerna.

 

Delfiner i ett delfinarium är ledsna och deprimerade djur. Men det framställs såklart som att det är lyckliga djur. Hur kul kan det vara att simma runt i en liten pool och att dom måste göra konster för människorna varje dag för att få lite mat. När det egentligen ligger i deras natur att simma i ett stort hav. Vilda delfiner simmar ca 55km per dag. Dom får många stressrelaterade sjukdomar som tex  lunginflammation, magsår m.m.  I vissa fall tar dom även ”självmord” dom åker in i väggen tills dom dör. 

 

vi kan ju bara ta Kolmården som exempel. Där har minst 60 delfiner dött sen Kolmården öppnades. Vilket är där är redan för mycket. En liten nyfödd delfinbebis i Kolmården vid namn Mio som bara efter 8 dagar simmade in i poolväggen och dog. En vild delfin lever i ungefär 40år och i vissa fall upp till 60år. En delfin i fångenskap dör redan i tonåren.

 

Delfiner är väldigt intelligenta och självmedvetande djur och därför är detta inte alls kul att se hur dom verkligen lider bakom deras pokerface.

 

Men sen kan ju drömmen ändå bli sann för man kan bada med delfiner ute i det fria men det är en helt annan sak. Så därför tycker jag att man inte ska stödja detta genom att köpa biljett till delfinshower.

 

 
Tankar | |
Upp