bada inte med delfiner

i skolan på svenskan så har vi en muntlig uppgift om att vi ska argumentera om något som vi fick välja själva. jag valde att man "inte ska bada med delfiner" vet inte varför jag valde just det ämnet, men ville inte ha något ämne som va jättevanligt. och att väldigt många har väl en sån där "bucket list" om att simma med dom. rätt så kul att göra det här, att man kanske gör lite skillnad till några iaf, haha. bara att den muntliga delen inte är min starkaste sida. haha.

 

och nu kan jag lika gärna visa det för er på bloggen för det är ändå ganska så hemskt. så sprid gärna vidare!↓

 

man ska inte simma med delfiner
Jag har hört många som vill simma med delfiner?. Och de flesta här har väl också kollat på delfinshower? Och ja jag skulle iallafall vilja simma med dem.
men en dag så såg jag en film som heter "the Cove" och den visar hur ett gäng människor smygfilmar i en liten stad i japan som heter taiji. Och dom visar hur delfinerna behandlas.
Dom som håller på med det här fångar in delfinerna i en liten vik och stänger in dom under natten, sedan nästa dag kommer det delfintränare som väljer ut några delfiner som dom kan skicka till delfinarium runt om i hela världen. Resten som blir kvar i viken, huggs ihjäl med spjut från människorna i Dom små motorbåtarna.

ungefär 250000 delfiner dör varje år på det här hemska sättet.
Dom delfiner som dödas säljs sedan till delfinkött. Men det "roliga" med det här är att delfiner innehåller stora halter av kvicksilver så om en människa skulle äta delfinkött så blir man förgiftad och så kan man få en sjukdom som då kallas minimata. som man då får nedsatta funktioner som tex nedsatt hörsel, syn m.m.När dem i filmen frågade människorna i japan om dem käkade delfinkött så trodde dom inte ens att det fanns att köpa. regeringen försöker dölja vad det är dom säljer.

Därför tycker jag det här är onödigt, att döda dem här delfinerna på det sättet. För till ingen nytta alls när man lika gärna kan låta dem vara fria.
Delfinerna som blir skickade till delfinarium lever hälften så mycket kortare liv än en "fri" delfin. Dem blir ofta för stressade och deprimerade och då får dom sjukdomar och magsår.
Därför tycker inte jag att man ska stödja det här genom att simma med delfinerna eller kolla på delfinshower. Men en sak är att man kan simma med dom om dom ute i det vilda men de är ju en helt annan sak.

 

 

om ni inte orkar se hela börja på typ 3min :)

 

Tankar | | 14 kommentarer |
Upp